Офтики Автопатот ќе бидит пуштен на први јануари 2024

Автопатот ќе бидит пуштен на први јануари 2024

8728

Денес бевме на увид до кј е изградвата на автопатот Охрид – Кичево и искрено се зачудивме!

Првиот работник Климе кј Подмоље го најдовме кј шо пушит цигаре покрај багерот: “да ре, ќе се пушчит на први јануари. До кј шо е асфалтирано ќе се возит брзо, кј шо имат чакал побавно, на некој места ќе се поминвит низ дворојте на луѓево и кј петљана како шо е сега така ќе си останит, ама битно ќе шибаме за Кича!”

Негде кј Ботун најдовме друг работник, Жи Јунг Пинг од Кина шо бркаше кучиња и мачиња за на скара: (преведено од Англокинески) “Во Недела се опервиме од јадење кучиња скитници, многу ги имат! Од понеделник до петок не кинит пролив и во сабота фрламе по некоја лопата. Од 2017 немаме видено некој надлежен да видит шо работаме и до кј сме, ама ни е гајле. На први Јануар ќе завршиме и си бегаме назад за Кина после 10 години, да видам како се жената и децата! Женами 7 години не ја имам слушнато, ко ќе видит дека ќе се вратам 30кила подебел и без пари сигурно ќе ме оперит хехе”

Продолживме и кога стигнавме кј тунелот Пресека најпојќе се зачудивме. Внатре во тунелот да ти имат цело село. Со продавници, кафичи, ресторани и коцкарници.

Најдовме еден на влезот и го прашавме шо прајт: “Абе пер, ние у принцип сме Скопјани ама залутани у времето. Еднаш во далечната 2018 година пред Илинден не фати колона пред Пресека, па као демек да скратиме колона ние поминуеме низ тунелот кои у тоа време не беше готов. Заглавивме у тунелот, па се набутавме шо поише и поише и на краи испадна тоа шо е денес, цело населено место. Го крстивме Дебрца Маало, бидеќи сите стари Скопјани се у тунелов. Искрено супер ни е, не плаќаме за струја и вода и у Охрид сме за пола саат да сркаме од енѕерото! Ако се пуште автопатот на први јануар, нема шанси да се тргнеме, ќе возат сите у една цефка!”

Како шо мојме да потврдиме на први јануар ќе бидит пуштен во употреба новиот автопат за Кича, само како и денес колите партали ќе ги напрајме по пат вреден 690 милиони евра.

за Охриѓани во Дебрца,

Номче

РЕКЛАМА