Офтики Интервју | Екслузивно дознајвме каде е избеганиот работник од Бангладеш

Интервју | Екслузивно дознајвме каде е избеганиот работник од Бангладеш

1325

Екслузивно интервју со работникот од Бангладеш кој работаше на автопатот Охрид – Кичево.

Ние: Здраво Нурдан, дали мојш да ни објасниш зш избега од Македонија?

Нурдан: Здраво Охриѓани, како прво да ви се заблагодарам за ова интервју. Јас сум Нурдан, 33 годишен жител од Бангладеш кој пред 9 години дојде во Македонија да работам во изградба на автопатот за Кичево. На почеток беше убаво, се работаше на високо темпо и се надевавме дека за 5 години ќе се изградит целиот автопат и ќе си заминиме назад дома. Арно ама дојде друга влада па се смена све. Ми рекоа дека имало грешки во изградбата, ама уште незнајме кај се грешките иако се потрошени скоро милијарда евра за 50км. После 6 месеци од барака ме префрлија во Струга, ама таму катастрофа. Право село, поарно ми беше Бангладеш зш Струга е ко Бирма, а дома се зсебаваме со Бирма. Немат ред и немат мир, одев шо појќе во Охрид, ама не ми даваа стан таму.

После 6 години во Македонија се смена името во Северна, одма залади времето, а неможам да поднесам јас ладно, сакав да се вратам назад дома ама не ме примаа назад во Бангладеш зш печатот ми беше со Република Македонија а се смени во Северна, па не важеше појќе ни пасош ни ништо.

Жена ми побара развод и то беше за мене крај. Ојдов Софија, побарав Бугарски пасош и за 3 месеци зедов, зш сум бил црн како нив.

Почнав да продавам езерска вода на Скопјанишча во Охрид, собрав некој Денар и со Бугарскиот пасош заминав за Германија.

Моментално сум во Франкфурт, работам во Мекдоналдс со Македонци од Крива Паланка и супер ми е. Не планирам да се вратам појќе во Македонија за живот, можда летово ќе дојдам Охрид на одмор ама ќе видам.

Уште еднаш фала за интервјуто, многу убо сфаќам зш си заминвет сите од Македонија, зш бетер од Бангладеш е.

РЕКЛАМА